Wi-Fi logo
Na chatě je volně dostupný internet prostřednictvím Wi-Fi sítě.
Poté, co pronájem chaty přinesl špatnou zkušenost pro majitele i návštěvníky od 1.prosince pokračujeme v původním konceptu, který nám v roce 2015 přinesl tři ocenění v Grand Restaurant a spokojenost klientů. Přijďte se přesvědčit!

Hukot Vydry

Turnerova chata

Turnerova chata

Na soutoku Zhůřského potoka a řeky Vydry mezi Antýglem a Čeňkovou pilou existuje místo, kde kvůli šumění vody není slyšet vlastního slova.

Jaroslav Zelinger, jeden z prvních z českých dýdžejů, na Šumavě v životě nebyl, až v roce 1998, kdy ve filmu Koljauviděl Vydruapátral, co je to za řeku a jestli vůbec teče u nás. Pěšky se vypravil na tehdy ještě podnikovou, notně vybydlenou Turnerovu chatu, která tou dobou shodou okolností slavila sto let. „Dal jsem si guláš a v duchu jsem si říkal, jak rád bych tu přespal, kdybych nemusel zpátky do Prahy,“ vzpomíná. O dva roky později potkal známého, který sháněl práci. Firma, u které byl zaměstnaný, zkrachovala a pod cenou rozprodávala veškerý majetek, včetně Turnerovy chaty. „Zbystřil jsem, a nakonec jsem ji koupil,“ říká Jaroslav Zelinger. 

Restaurace na Turnerově chatě

Rok se o provoz chaty staral najatý správce, než novému majiteli došlo, že srdeční záležitost nemůže fungovat na dálku. Pan Zelinger si už v té době ,preventivně‘ dělal rekvalifikačníkurznakuchaře a s přítelkyní Klárou se domluvili, že se sem na rok přestěhují na zkoušku.

Letos jim chata už dvanáctým rokem doslova kvete pod rukama. „Chtěl jsem tu mít vydru říční, jenže ta je na seznamu chráněných zvířat a chovat se může jen v ZOO nebo na záchranné stanici, tak jsme vybudovali předpisovou ohradu a ze záchranné stanice v Kašperských Horách nám sem půjčili Míšu.“ K němu časem přibyla menší, ale podstatně kontaktnější vydra asijská zvaná Matýsek. Vydra plyšová se mezitím stala vyhledávaným suvenýrem, takže jich sem pan Zelinger nechal přivézt plný náklaďák. Z jednoho bobtaila, kterého mívali kdysi v Praze, se časem vyvinula osmihlavá smečka. Nedávno odkoupili ze zrušeného Sola Sušice milióny zbylých, tradičním způsobem vyrobených zápalek. Na chatě se teď ručně balí do tubusů nebo krabiček, polepují se etiketami a prodávají pod značkou Originální produkt Šumava, stejně jako sušené houby. Těch tu za minulou sezonu prodali nebo zavařili do vyhlášené šumavské bramboračky rekordních tři sta dvacet kilo.

Jaroslav Zelinger

Zásadou Jaroslava Zelingera je dělat jen věci, které stihne sám osobně uhlídat. Naštěstí toho stíhá hodně. Letos svým hostům například nabídne domácí zmrzlinu vyrobenou ze šumavského mléka a lesního ovoce.

 

Text: Hana Doležalová | Foto:  Pavel Bílek
Článek je z časopisu: Marianne Bydlení srpen 2010

PřílohaVelikost
Puvodni_clanek_ve_formatu.pdf152.28 KB